Ce este pasta termoconductoare?

Probabil că ai auzit până acum de pasta termoconductoare, însă nu știi exact ce este sau ce face. Aceasta reprezintă componenta consumabilă din laptopul sau PC-ul tău, care trebuie schimbată în mod regulat.

După cum spune și numele, este o pastă ce ajută procesorul să elimine căldura produsă și să funcționeze la o temperatură optimă.

Ce se întâmplă dacă nu schimb pasta termică sau nu folosesc deloc?

Pasta termică sau termoconductoare ar trebui schimbată la un interval de maxim un an de zile pentru o bună funcționare a dispozitivului. Dacă aceasta nu este schimbată la timp, ea începe să se usuce și își pierde din proprietăți. Astfel, procesorul se va supraîncălzi și nu va mai oferi performanțele dorite. Majoritatea plăcilor de bază au o anumită temperatură maximă admisă pentru procesor, iar atunci când aceasta este depășită, dispozitivul se va opri automat pentru a nu pune în pericol device-ul și chiar viața utilizatorului.

În cazul în care pasta termică nu este folosită, laptopul sau desktop-ul respectiv este inutilizabil. Procesorul se va supraîncălzi foarte rapid (în doar câteva minute), performanța scade considerabil, iar în scurt timp device-ul se oprește (variază în funcție de placa de bază).

Cum se schimbă pasta termoconductoare?

Procesul de schimbare al pastei termoconductoare nu este unul complicat, însă este meticulos și necesită multă atenție la detalii. Se recomandă apelarea la un specialist în domeniu pentru schimbarea pastei termice.


Cam acestea sunt, în mare, detaliile la care trebuie să fii atent în privința pastei termoconductoare. Dacă ți s-a părut interesant și util acest articol, nu ezita să-l distribui pentru a-l vedea și prietenii tăi.