joi, octombrie 21, 2021
Acasă Cum să La ce trebuie să fii atent când cumperi un laptop?

La ce trebuie să fii atent când cumperi un laptop?

Care sunt aspectele la care trebuie să fii atent când îți cumperi un laptop nou?

Un laptop reprezintă o achiziție importantă în viața cuiva, însă majoritatea oamenilor nu știu la ce trebuie să fie atenți când cumpără un laptop. Astfel, am creat acest articol pentru a vă ajuta să cumpărați laptop-ul potrivit nevoilor voastre.

Pentru început, când cumperi un laptop nu trebuie să te grăbești. Ca de fiecare dată, ”graba strică treaba”. Înainte de a face o astfel de achiziție trebuie să te gândești bine la ce vrei să folosești acel laptop, în ce mediu vrei să-l folosești ce așteptări ai de la el și nu numai.

Ce buget ai?

Primul aspect care trebuie luat în calcul când vrei să-ți achiziționezi un laptop este bugetul tău. În funcție de ce buget ai poți avea sau nu anumite pretenții. Dacă bugetul tău este redus, nu te aștepta să găsești un laptop foarte performant. Nu recomand sub nicio formă cumpărarea unui laptop la 1000 de lei. Acestea au o configurație foarte slabă, iar în scurt timp vei regreta alegerea făcută.

La ce vrei să folosești laptop-ul?

Înainte de achiziție este recomandat să te gândești bine ce vrei să faci cu noul tău laptop. Dacă ai nevoie să-l cari după tine peste tot, atunci ar trebui să te îndrepți către ceva cu dimensiuni reduse și o greutate pe măsură. În schimb, dacă vrei doar să-l ții pe birou, eventual să-l iei cu tine într-o excursie, atunci mărimea și greutatea nu reprezintă o problemă.

De asemenea, dacă vrei să te joci, ar trebui să-ți iei gândul de la un laptop. Un laptop potent pentru gaming costă enorm de mult, iar o variantă mai bună și mai ieftină este achiziționarea unui desktop.

Cum alegi specificațiile?

  • Procesorul este foarte important într-un sistem, tot ceea ce faci pe sistemul respectiv are legătură cu el. Astfel, pentru ca programele pe care le folosești să funcționeze corespunzător, ai mare grijă când alegi procesorul. Dacă dorești performanță, în niciun caz să nu cumperi un procesor cu terminația ”U”. Acel ”U” înseamnă ”ultra low power consumption”, iar performanțele vor fi foarte scăzute. Îți recomand cu cea mai mare căldură un procesor ”HQ”, acesta are o placă video integrată performantă și este quad-core, restul procesoarelor fiind doar dual-core.
  • Memoria RAM joacă și ea un rol important în configurația unui sistem. Din această cauză, pentru ca totul să ruleze cum trebuie, este recomandată o capacitate RAM de cel puțin 4GB.
  • Când vine vorba despre capacitatea de stocare, un SSD este net superior unui HDD. Au fost cazuri în care simpla înlocuire a HDD-ului cu un SSD au făcut laptop-ul de nerecunoscut. Disk-ul, fie că este HDD sau SSD, afectează modul în care rulează programele. Dacă acesta este slab, programele vor rula greu și se vor bloca, însă dacă disk-ul este performant, nu vei întâmpina nicio problemă în modul de rulare al soft-urilor de care ai nevoie.
  • Capacitatea acumulatorului este direct proporțională cu nevoile tale. Dacă ai nevoie de un laptop pe care să-l cari toată ziua, atunci caută un acumulator cu o capacitate și o durată de viață mai mare. Dacă dorești să ții laptop-ul toată ziua pe birou și să-l folosești ca pe un desktop, atunci bateria nu este un obstacol.
  • Placa video nu este nici ea de neglijat. Astfel, încearcă să alegi întotdeuna un laptop cu o placă video dedicată de la nVidia sau AMD.

Ai grijă la ”oferte”

Magazinele încearcă întotdeauna să-ți atragă atenția cu tot felul de ”oferte” care mai de care. Trebuie să ai mare grijă și să nu te lași niciodată păcălit. Una dintre cele mai folosite momeli pentru clienți este ”vine cu Windows 10 preinstalat”. Acest detaliu de nimic ia ochii marii majorități, iar aceștia cad ușor în plasă și cumpără device-ul.

Deși laptop-ul vine deja cu Windows, acesta nu este licențiat. El trebuie de asemenea cumpărat. Astfel, cumpărarea unui laptop ce ”vine cu Windows 10 preinstalat” este o mare țeapă și aduce doar mai multe cheltuieli în viitor.


Acestea sunt, în mare, aspectele la care trebuie să fii atent atunci când vrei să îți cumperi un laptop. Dacă ți-a plăcut articolul nostru și-l consideri folositor, distribuie-l pritenilor tăi.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Comentarii recente